Home » TTouch

De Tellington TTouch Equine Awareness Methode (TT.E.A.M®)

TTEAM® staat voor Tellington Touch (of Trust) Equine Awareness Method. Tegenwoordig wordt deze methode ook de Tellington TTouch methode genoemd. Het is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones met behulp van haar zuster Robin Hood en een wereldwijd netwerk van TTouch® Practitioners. TTouches zijn door Linda Tellington-Jones vanuit Feldenkrais-oefeningen ontwikkeld en verfijnt, het zijn verschillende, meestal cirkelvormige aanrakingen met de hand, toegepast op lichaam van het paard.

Door pijnloze aanraking en eenvoudige oefeningen, die zelfbeheersing, vertrouwen, balans en samenwerking bevorderen kunnen de paarden oude, ongewenste gedragingen afleren en nieuwe dingen leren kennen, vrij van angst en geweld. Zo ontstaat een respectvolle en vertrouwde band tussen mens en dier.

Als je met TTouch aan de gang gaat is het belangrijk om het paard de tijd te gunnen om te begrijpen wat wij van ze vragen. Wanneer een paard niet doet wat wij van hem vragen, gaan we er van uit dat hij dat niet doet om ons expres te dwarsbomen, maar omdat hij pijn heeft, bang is, teveel prikkels tegelijk  krijgt of ons gewoon niet begrijpt. Door samen oefeningen te doen die hij begrijpt en graag doet, kan hij heel snel leren en heeft hij plezier in het samenwerken. Hierdoor ben je in staat om samen met je paard verder te komen.

Met een combinatie van bodywork, grondwerk en eventueel rijden leer je je paard beter aanvoelen en krijg je meer zicht op de kleine signalen die het paard afgeeft. Dit bevordert de communicatie tussen jou en je paard. Hierbij kunnen ook body wraps bij gebruikt worden .

Het TTouch® werk helpt het paard fysiek, psychisch en emotioneel in evenwicht te komen en moedigt aan om na te denken in plaats van alleen op externe stimuli te reageren.

De TTouch® methode is beproefd en wereldwijd door vakmensen erkent

De TTouch®-methode bestaat uit Touches, grondwerk en rijden met bewustzijn.

Natuurlijk mag je wat je leert op een cursus gebruiken om anderen te helpen, heel graag zelfs, je mag echter pas TTouch® workshops geven als je practitioner bent.

Bodywork met TTouches

De TTouch heeft veel behulpzame effecten. Met TTouches leert een paard zijn angst te overwinnen en om beter te begrijpen wat je van hem vraagt. Met TTouch kun je iets aardigs voor je paard doen, hem laten ontspannen en een betere vriend zijn.

Met de hulp van TTouch wordt het paard bewuster van zijn lichaam. Je kunt je voorstellen dat je de cellen in het lichaam wakker maakt met je TTouches. Je paard zal meer zelfbewustwording krijgen, daardoor zal hij zich beter voelen, meer in balans zijn en soepeler bewegen; Kalmer zijn, meewerkender zijn en daardoor beter kunnen presteren.

Het TTouch® grondwerk

Bij de grondwerk gaat het om geconcentreerd leren met behulp van verschillende grondhindernissen, zoals het Labyrint, de ster, een wip etc, waar het paard aan de hand doorheen of overheen wordt geleid. Door met verschillende leidposities het paard door of over de verschillende grondhindernissen te leiden wordt de balans, het vertrouwen, het lichaamsgevoel, de coördinatie en de souplesse van het paard verbeterd.

Met behulp van grondwerk wordt de band tussen jou en je paard versterkt, jullie leren zelfbeheersing en geduld, het vertrouwen neemt toe en jullie worden betrouwbare partners, ook onder het zadel.

Rijden met bewustwording

Onafhankelijk van het paardenras en manier van rijden biedt de TTeam methode verschillende technieken om de lichaamshouding van het rijpaard en ruiter en daarmee de gezondheid en houding te verbeteren. Door het rijden met plezier en bewustwording word het welbevinden van mens en paard evenredig verbeterd. De toepassing van body wraps en body rope, het rijden met Lindel (sidepull hoofdstel), balansteugel, rollerbit en halsring bevorderen balans, coördinatie, verfijnde communicatie en harmonie tussen ruiter en paard. Het rijden met halsring zonder hoofdstel en bit is een bijzondere ervaring voor paard en ruiter.

Werken met Body Wraps

Body wraps geven het paard een verhoogde zelfbewustwording en verhogen daarmee het zelfvertrouwen en balans. Het werken met body wraps biedt uiteenlopende voordelen zoals:

  • Het creëert grenzen om een paard te helpen rustiger te staan bij de veearts of hoefsmid.
  • Het helpt het paard zijn balans te houden bij de hoefsmid of op de trailer.
  • Het verbindt de voor- en achterhand en verbeterd gangen.
  • Het helpt paarden die gespannen zijn of snel schrikken of nerveus zijn voor geluiden en objecten achter hen.
  • Het helpt claustrofobische paarden om te gaan met het betreden van kleine ruimtes zoals trailers, smalle doorgangen.
  • Leert een veulen om geleid te worden of rustig te staan zonder halster of vast te binden.
  • Biedt een gevoel van veiligheid in elke situatie.