Home » Les & training

Bodywork

Bodywork wordt afgestemd op de behoefte van het paard en de eigenaar en/of ruiter.

Bij bodywork kun je denken aan het soepeler maken van het lichaam van het paard door middel van verschillende TTouches. TTouches kunnen ook gebruikt worden als alternatief voor massage. Het kan heel ontspannend werken, ook op vastzittende spieren. Bodywork kan ook ingezet worden ter bevordering van herstel van blessures en verwondingen.

Wraps en pads zijn hulpmiddelen die bij bodywork gebruikt kunnen worden. Pads helpen het paard bewust te worden van hun voeten. Ook is dit heel geschikt voor paarden die wat moeite hebben met hun evenwicht en balans o.a. op de trailer, onder het zadel etc. Doormiddel van de pads gaan paarden zelf ervaren.

Grondwerk (Playground For Higher Learning)

Bij grondwerk denken de meeste mensen al gauw aan longeren. Of het paard naast je laten lopen in verschillende tempo’s en recht richten. Bij de Tellington TTouch gaat grondwerk veel verder dan dat. Met balken en pionnen worden verschillende grondhindernissen gemaakt. Enkele voorbeelden zijn het labyrint, de Ster, de slalom etc. Ook wordt er gebruik gemaakt van objecten om het paard te leren ergens op te stappen of langs te lopen. Verder kun je met verschillende leidposities oefeningen met het paard doen. Door verschillende oefeningen te doen met behulp van de hindernissen en objecten werk je aan de souplesse van je paard en bouw je samen een vertrouwensband op. Ook leert het paard te denken in plaats van zijn instinct aan te spreken. Hierdoor heeft het paard minder snel de drang om ergens voor weg te lopen.

Grondwerk kan dus prima fungeren als een aanvulling op de rijlessen onder het zadel of voor de koets. Ook kan grondwerk gebruikt worden om een paard te leren met vertrouwen een trailer in te gaan. Dit grondwerk is ook uitermate geschikt voor jonge paarden omdat dit niet belastend is voor hun lichaam. Tevens kunnen ze hiermee voorbereid worden op het leren aan de longe te lopen en onder het zadel te lopen en uiteindelijk met ruiter te lopen.

Rijles (The Joy of Riding)

Bij rijles staat het paard en het plezier in rijden voorop. Ik geef dan ook geen rijles die specifiek gericht is op wedstrijd rijden, alhoewel het wel een prima aanvulling kan zijn. In mijn lessen staat het paard voorop en ligt de nadruk op houding, balans, harmony tussen paard en ruiter en afwisseling. Ook leer je meer met gevoel te rijden zodat je veel sneller en gemakkelijker in staat bent om jezelf en je paard te corrigeren.

Ook behoren bitloos rijden of met halsring rijden tot de mogelijkheden. Het is verbazingwekkend hoe positief paarden hier op reageren. Ook wordt dit door ruiters als bijzonder ervaren. De verhouding tussen paard en ruiter wordt hierdoor versterkt. Rijden met halsring helpt ook heel erg mee in de balans van de ruiter op het paard.

Daarnaast beschik ik over een bare back pad die op vrijwel alle paarden en pony’s past. Hierdoor is het ook mogelijk om zonder zadel te rijden en de balans en zit nog meer te verbeteren.  

Naast rijden is het mogelijk om Tellington TTouches te leren waarbij je de souplesse van het paard kunt vergroten en het lichaam al een warming up krijgt door middel van Tellington TTouches zodat je paard geen lange warming up hoeft te doen onder het zadel. Dit is zeker ook voor de wedstrijdruiter interessant. Het paard kan hierdoor beter presteren. Kijk voor meer informatie bij Tellington TTouches.

Angstbegeleiding

Heb je een nieuw paard waar je nog aan moet wennen of heb je iets vervelends meegemaakt met je paard dan kan het voorkomen dat het gevoel van vertrouwen weg is. Ook kan het vertrouwen weg zijn zonder dat daar een directe oorzaak voor aan te wijzen is. Dit vertrouwen kunnen we samen weer opbouwen. In overleg bepalen we samen wat voor jou de beste strategie is. Verschillende oefeningen van grondwerk tot rijden helpen om de signalen van je paard op te pikken en het vertrouwen tussen jou en je paard op te bouwen. Ook het zelfbewust leren worden en het leren voelen van het paard helpt om de angst te reduceren of er mee om te kunnen gaan. De ruiter mag zelf het tempo bepalen zodat het geen ‘’moeten’’ wordt. Want het belangrijkste is om weer vertrouwen in je paard en in jezelf te krijgen zodat het rijden weer plezierig wordt. Neem contact met me op en informeer naar de mogelijkheden.

Trailertraining

Elk paard dat ooit vervoert moet worden zal een keer op een trailer of vracht wagen geladen moeten worden. Sommige paarden lopen er zo op terwijl anderen eeuwig voor de klep blijven staan. Dit kan komen omdat ze onbekend zijn met de trailer of omdat ze ooit iets vervelends hebben meegemaakt tijdens het transport. Ook kunnen ze claustrofobisch zijn. Vanuit de Tellington TTouch methode beginnen we ook bij trailertraining met grondwerk. Zo bouwen we een vertrouwensband op met het paard en leren we het paard vanuit een leidpositie te volgen. Op het moment dat we een goede band hebben opgebouwd gaan we oefenen met de trailer. Ook hier gaan we te werk met veel geduld en gaan we het laden oefenen zonder dwang, zodat het paard laden niet als iets vervelends gaat ervaren en zeker voor de langere termijn het laden steeds gemakkelijker zal worden en het paard uiteindelijk hier geen moeite meer mee zal hebben.